Supermånen

 

resize

Dette bildet er tatt av supermånen slik den så ut i Kansas i USA i går kveld. I dag kan du se den i Norge fra klokka fire i ettermiddag. Foto: Reuters

Tåka henger tungt ned over bygda. Hadde gleda meg til å se supermånen i dag, men det kan nok bli vanskelig med det været vi har i dag.

«Supermånen er et fenomen som sjelden inntreffer. Navnet kommer av at månen blir større enn den vanligvis er. Det blir supermåne når to astronomiske fenomener opptrer samtidig. Det innebærer at månen er på sitt nærmeste punkt til jorda, samtidig som det er fullmåne.» Sist man kunne oppleve to himmelfenomener  på samme dag var i 1982. Så det blir vel også da en stund til neste gang.

Jeg fikk se en solformørkelse en gang. Det var i mai 2003. Da var det 92 % solformørkelse. Da var det 49 år siden sist og 45 år til neste gang. Jeg husker jeg satte klokka på ringing til kl 4 om morgenen for å få med meg dette fenomenet. Det var merkelig å oppleve. En liten stund var alle fuglesang stilnet og det ble forholdsvis mørkt. Interresant med disse fysiske fenomenene.

Jeg har spist en god middag med hjemmelaga karbonader med kokte grønnsaker til. Smakte deilig. Nå har jeg greid å få i meg kaffe og litt sjokolade også. Og i bakgrunn står radioen på. Mange temaer har jeg lyttet til. Alt fra organdonasjon til hvordan man behandler hjerteinfarkt. Det viser seg at bosted har mye å si for hvor raskt behandling  av hjerteinfarkt kommer i gang. Og så har det vært valg i Bulgaria. Også der fosser nasjonalister frem og skal overta makta. Og folket er leie av korrupsjon og maktmisbruk, EU, tapte arbeidsplasser og stadig flere fattige. Skremmende trender over hele den vestlige verden.

Ellers i dag har det vært en konstruktiv arbeidsdag. Mye er blitt gjort. En stor gjeng med frivillige møtte opp til dugnad i butikken vår. Og der gikk det unna. Vaskebøtter, søppelsekker, ommøblering og juledekorasjoner.

Og  så skal Seljord Frivilligsentral stå på stand på Telesenteret til helga på årets Julemarked. Vi  har strikka og strikka og møts hver mandag hele året. Og det er masse fint som skal ut for salg fredag og lørdag. Overskuddet går til drift av sentralen. Så vi er veldig spent på hvordan dette går. Spennende. Håper mange finner veien til standen vår.

Men nå skal jeg finne fram mitt strikketøy og bare slappe av og kose meg utover kvelden.

strikk

 

 

 

 

 

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s